Kıtlama çayı kimler içer?
Ağızda ezilmiş sert şekerler tutarak çay içme geleneği son yıllarda azalsa da hala varlığını sürdürüyor. Gençler hariç Erzurumlular çayı hala şekerle içiyor. Bu geleneği şehirde de sürdürmek mümkün. Erzurumlular çay yapmanın kendine özgü bir gelenek olduğunu söylüyor.
Erzurumlular neden kıtlama çay içer?
Şeker çok uzaklardan gelir; deniz kıyısından Erzurum pazarlarına ilk önce gemilerle, sonra da kervanlarla ulaştığında çok pahalı olacağından son derece nadir ve değerliydi. Kılama yöntemi aynı zamanda şekeri az kullanmak anlamına gelir. Şeker lokması ne kadar küçük olursa ve çay ne kadar az şekerle içilirse o kadar iyidir.
Kıtlama hangi yöreye ait?
Kıtlama şekeri, Erzurum yöresine ait olup çayı tatlandırmak için kullanılan bir şekerdir.
Kıtlama şeker sağlıklı mı?
Kıtlama şekeri, Erzurum şekeri olarak da bilinir, saf ve katkısız şeker pancarı bitkilerinden yapılır. Bu yüzden normal şekerden daha iyidir. Şeker tadı yoğundur ancak zararsızdır. Çayı şekerle içmeyi sevenler için normal şekerden daha sağlıklı olduğu söylenebilir.
Çayı en çok kimler içer?
Kişi başına çay tüketimine göre ülkelerin listesiÇizgiÜlkeÇay tüketimi1Türkiye3,16 kg (6,96 lb)2İrlanda2,19 kg (4,83 lb)3Birleşik Krallık1,94 kg (4,28 lb)4İran1,50 kg (3,30 lb)51 satır daha
Kimler çay içmemeli?
Sinir sistemine ciddi zararlar veren çay, ellerde titremeye de neden olur. Siyah çay sadece kansızlığa neden olmaz, aynı zamanda vücutta idrar birikimini de artırır. Bu nedenle özellikle böbrek rahatsızlığı olan kişiler ve kum ve taş döken kişiler çay içmemelidir.
Kıtlama çay nerede içilir?
Kitlama usulü çay içmek, Asya kültürüne özgü, çok eski zamanlara dayanan bir gelenektir. Ülkemizde Erzurum şehriyle özdeşleşmiş olsa da, kitlama çayı içme alışkanlığı Erzincan, Kars, Bingöl, Ağrı, Bayburt, Van ve Muş’ta da görülmektedir. Kitlama usulünde çaya şeker eklenmez.
Kıtlama çay ne demektir?
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı şehirlerde çay, “kıtlama” adı verilen özel bir şekerle içilir. Bu yöntemde şeker doğrudan çaya konulmaz, şeker makasıyla kırılan küçük şeker parçaları dilin altına tutularak çay içilir.
Kitlama çayı nasıl içilir?
Şekerli çay içerken önce şekeri ağzınıza koyun ve sonra bir yudum çay alın. Sora şekeri dilinin altından alır, ağzında gezdirir ve tekrar dilinin altına koyar. Genellikle bu şekilde veya küçük parçalar halinde tüketilir.
Kıtlama nerede meşhur?
Erzurum’un meşhur Kitlama şekeri çay keyfinize eşsiz bir tat katar. Geleneksel yöntemlerle özenle üretilen bu şeker, sert ve kristalize yapısıyla çayla mükemmel uyum sağlar. Kicking Sugar çayın tadını tamamlayan ve daha da keyifli hale getiren bir üründür.
Kıtlama çay nasıl bulundu?
Kitlama çay geleneğinin tarihini 19. yüzyıla kadar götürenler var. Bir rivayete göre Rus işgalinden sonra Ruslar tarafından benimsenen bir kültür, bir başka rivayete göre ise Erzurum’da kolera salgını yaşandıktan sonra dönemin valisi Rusya’dan çay ve şeker (ve bir semaver) getirdikten sonra Erzurum’a yerleşen bir kültür.
Kıtlama şeker doğal mı?
Erzurum Kitlama şekeri geleneksel olarak hiçbir katkı maddesi olmadan saf şeker pancarından yapılır. Şeker küpleri yapılırken bazı işlemlerden geçer ve bazı katkı maddeleri eklenir. Ancak kısaltılmış şekerlerde durum böyle değildir. Erzurum şekerinin şeker tadı normal şekerden daha yoğundur.
Erzurum şekeri adı nedir?
Erzurum yöremizin geleneği olan kitlama şekerlerimizi, başka türlü çay içemeyenlere ikram ediyoruz. Kaya şekeri Erzurum ve çevresinde devam eden bir gelenektir. Çaya şeker eklenmez; iri küpler halinde kesilen şeker ağızda erir ve çay içilir.
Aynada şeker ezmek ne anlama gelir?
Ahmet devam etti
Kıtlama şeker nerede yenir?
Diğer klasik küp şekerlerden farklı olarak kısa küp şekerler genellikle büyük ve uzundur. Bu yiyecek özellikle Erzurum ve çevre illerde çayla birlikte tüketilir.
Kitlama çayı nasıl içilir?
Şekerli çay içerken önce şekeri ağzınıza koyun ve sonra bir yudum çay alın. Sora şekeri dilinin altından alır, ağzında gezdirir ve tekrar dilinin altına koyar. Genellikle bu şekilde veya küçük parçalar halinde tüketilir.
Kıtlama çay nerede içilir?
Kitlama usulü çay içmek, Asya kültürüne özgü, çok eski zamanlara dayanan bir gelenektir. Ülkemizde Erzurum şehriyle özdeşleşmiş olsa da, kitlama çayı içme alışkanlığı Erzincan, Kars, Bingöl, Ağrı, Bayburt, Van ve Muş’ta da görülmektedir. Kitlama usulünde çaya şeker eklenmez.
Çayı ne zaman içilmeli?
Günde bir kez alındığında, sabah aç karnına ve kahvaltıdan yarım saat önce alınmalıdır. Günde iki kez alındığında, sabah aç karnına ve yatmadan yarım saat önce alınmalıdır. Günde üç kez alındığında, sabah, öğle yemeğinde ve akşam yemeklerden önce alınmalıdır. Bitki çayı kullanırken şeker veya tatlandırıcı eklememek daha iyidir.
Çayının faydaları nelerdir?
Çayın faydaları arasında kalp sağlığını korumak, kan şekerini düzenlemek, kiloyu kontrol etmek, beyin fonksiyonlarını artırmak, kanser riskini azaltmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak yer alır. Ancak aşırı çay tüketimi bazı olumsuz etkilere sahip olabilir.