İçeriğe geç

Alerjen Nedir tıp

Alerjen Nedir tıp?

Alerjenler, insanların, hayvanların veya bitkilerin, çeşitli çevresel etmenlere maruz kalması sonucu ortaya çıkan, alerjik reaksiyonları tetikleyen maddelerdir. Alerjenler, çevresel etmenlerin etkisiyle, karaciğerin veya bağışıklık sisteminin, normal olarak çevreden karşılaştırılması gereken maddeleri tepki vermesine neden olan maddelerdir. Alerjenler, birçok çeşitli formlarda mevcut olabilir ve her biri, kişinin vücudunda farklı etkilere sahip olabilir.

Alerjenlerin Çeşitleri

Alerjenler, hava kirliliğinden gıdalara veya hayvan tüylerinden ilaçlara kadar çeşitli çevresel etmenlerle insan sağlığını etkileyebilir. İnsanların alerjenlere karşı olan reaksiyonu o kadar çeşitlidir ki, alerjenleri sınıflandırmak için bir sınıflandırma sistemi geliştirilmiştir. Alerjenler, aşağıdaki kategorilere göre sınıflandırılır:

1. Gıdalar: Bazı gıdalar, alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek alerjenler içerebilir. Süt, yumurta, soya, fındık, buğday, kabuklu deniz ürünleri ve çikolata gibi gıdalar alerjenler içerebilir.

2. Bitkiler: Bitkilerin, alerjenler içeren tozları insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu tozlar, özellikle mevsim değişimlerinde veya hava koşullarının değişmesi sonucu çevreden gelir.

3. Hayvanlar: Evcil hayvanların tüyleri veya dokuları alerjenler içerebilir. Alerjenler, aynı zamanda evcil hayvanların tükürüklerinde de mevcut olabilir.

4. İlaçlar: Bazı ilaçlar da alerjenler içerebilir. Bunlar, özellikle ilaçlardan elde edilen toksinler, aktif bileşenler veya kullanılan kimyasal maddelerdir.

5. Diğer çevresel etmenler: Bazı çevresel etmenler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, örneğin toz, polen, böcek ısırıkları, kimyasal maddeler, kimyasal maddeler ve küf.

Alerjenlerin Etkileri

Alerjenler, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar, kişiden kişiye değişebilir ve hafif veya ciddi olabilir. Alerjik reaksiyonlar, en sık göz, burun ve deri ile ilişkili olabilir. Ayrıca, alerjenler, solunum sistemini etkileyebilir ve nefes alma güçlüğüne, öksürüğe veya astıma neden olabilir. Alerjik reaksiyonların ciddi formları, anaflaksi olarak bilinir ve ölümcül olabilir.

Alerjenlerden korunma, alerjilere maruz kalan kişilerin çevrelerini ve yaşam tarzlarını değiştirmeleriyle mümkündür. Alerjenlerin etkilerini azaltmak için, alerjenlere karşı alerji testleri, alerjenleri belirlemek için kullanılan çeşitli testleri, alerjenleri ortadan kaldırmak için özel ilaçları ve alerjenleri önlemek için gerekli önlemleri almak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir