İçeriğe geç

Yeni Bölgeselcilik Nedir

Yeni bölgecilik nedir?

Yeni bölgecilik, Soğuk Savaş’ın ardından ulusal yönetim sistemlerinde ve kültürel, ekonomik ve politik örgütlenmede meydana gelen değişiklikti. 1980’lerin ortalarında başlayan yeni bölgeci projeler, 1950’lerde başlayan ve daha sonra “eski bölgecilik” olarak bilinen bölgeci gelişmelerin ortaya çıkışından önemli ölçüde farklıydı. 5 gün önce, yeni bölgecilik, Soğuk Savaş’ın ardından ulusal yönetim sistemlerinde ve kültürel, ekonomik ve politik örgütlenmede meydana gelen değişiklikti. 1980’lerin ortalarında başlayan yeni bölgeci projeler, 1950’lerde başlayan ve daha sonra “eski bölgecilik” olarak bilinen bölgeci gelişmelerin ortaya çıkışından önemli ölçüde farklıydı.

Bölgesel kalkınma politikası nedir?

Bölgesel kalkınma, bir ülkenin bölgeleri arasındaki ekonomik kalkınma farklılıklarını azaltmak ve/veya ortadan kaldırmak için yürütülen bir dizi ekonomik faaliyettir. Kamu otoriteleri, bölgesel kalkınmayı teşvik eden uygulamaları hayata geçirerek bu bölgelerin altyapısını iyileştirmek için önlemler alır.

Bölgesel siyaset nedir?

Bölgesel politika, hükümetler ve ulus üstü örgütler (Avrupa Birliği gibi) tarafından ekonomik farklılıkları azaltmak ve farklı bölgeler arasındaki fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla uygulanan tüm önlemleri ifade eder.

Bölgesel kalkınma projesinin amacı nedir?

Kırsal alanlarda verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, bölgedeki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini yükseltmek, bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal hedeflere katkıda bulunmak.

Bölgesel kalkınma planlarının amaçları nelerdir?

Bölgesel kalkınma politikasının amacı, her türlü kalkınma odaklı kaynağın, ekonomik faaliyetin ve nüfusun coğrafi bölgeler arasında dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktır. Sonuç olarak, az gelişmiş bölgeler sosyo-ekonomik olarak gelişir, bölgesel dengesizlikler azalır ve ülke genelinde ekonomik kalkınma sağlanır.

Ülkemizin bölgesel kalkınma projeleri nelerdir?

Yeşilırmak Havzası’nda DAP (Doğu Anadolu Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Bölgesel Kalkınma Projesi), GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ve ZBK (Zonguldak, Bartın, Karabük Projesi) kalkınma projeleri yer almaktadır.

Bölgesel devlet nedir örnek?

Bölgesel devletteki her bölgeye yüksek derecede özerklik verilmesine rağmen, her bölgenin kendi anayasası yoktur. Kurucu yasaları vardır. En bilinen örnekler İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık’tır.

Bölgesel yönetim nedir?

Bölgesel devlet. Siyasi ve idari açıdan bölgelere (etnik, ekonomik vb. unsurlar) dayanan devlet. Yasama yetkisine sahip özerk bölgelerden oluşan üniter devlet türü.

Bölge nedir kısaca tanımı?

Bir bölge, çeşitli fiziksel, insan veya insan-çevre etkileşimleri nedeniyle oluşan bir alandır. Bölgeler, bazı verilere (örneğin demografi) göre alt bölgelere ayrılır. Astrofizikte, bazı bölgelerde açık yıldız kümeleri gibi bilimsel olarak uzmanlaşmış terimler vardır.

Türkiye’nin bölgesel kalkınma projelerinin ortak amaçları nelerdir?

Bölgesel kalkınma planlarının temel amacı: bölgedeki ekonomiyi canlandırmak, yatırımı artırmak ve bölge halkının ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya katılımını sağlamaktır. Türkiye’de, bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için bölgesel kalkınma çalışmaları başlatılmıştır.

YHGp hangi illeri kapsar?

Yeşilırmak Havzası Kalkınma Projesi; Amasya, Tokat, Samsun ve Çorum illerini içine alan ve Türkiye kalkınma sınırının altında bulunan bu bölgenin planlı kalkınma sınırına kavuşturulması amacıyla oluşturulmuş bir “bölgesel kalkınma modeli”dir.

Bölgesel kalkınma projeleri hangi illeri kapsar?

Proje alanı Fırat ve Dicle havzaları ile Yukarı Mezopotamya ovasındaki dokuz ili kapsamaktadır. Bu iller Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak olarak belirlenmiştir. 16 ili kapsamaktadır.

Kalkınma politikası ne demek?

Kalkınma planı, Türkiye’de 1963 yılından bu yana devlet tarafından hazırlanmakta olup ekonomi, sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal güvenlik, adalet vb. konuları kapsamaktadır. Sorunların giderilmesi ve geliştirilmesini amaçlayan ve kamu sektöründe uygulanacak politikaları belirleyen bir plandır. Kalkınma planları Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanmaktadır.

Bgus ne demek?

Bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşılması ve ulusal kalkınmaya katkının artırılması amacıyla, Bölgesel Kalkınma Ulusal Stratejisi (BGUS), bölgesel kalkınma ve bölgesel rekabet gücü konusunda ulusal düzeyde koordinasyonun sağlanmasını ve mekânsal kalkınma ile sosyo-ekonomik kalkınma politikaları arasında tutarlılığın sağlanmasını amaçlamaktadır.

Sürdürülebilir kalkınma politikası nedir?

Sürdürülebilir kalkınma, insani gelişme hedeflerine ulaşılması bağlamında; insan faaliyetlerini mümkün kılan doğal kaynakların sürekliliğinin yanı sıra çevre, ekonomi ve toplum arasındaki dengeyi de dikkate alan bir kalkınma yaklaşımıdır.

Bölgesel kalkınma projelerine neden ihtiyaç duyulur?

Ekonomik kaynakları yetersiz olan bölgeler, istihdam ve sosyal olanakların düşük olması nedeniyle gelişememektedir. Sosyal kalkınma açısından istenmeyen böyle bir durumda, bölgeler arası dengesizlikleri gidermek için bölgesel kalkınma planları hazırlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kısaboylu Escort