Türk edebiyatında ilk tezkire kime aittir?
Türk edebiyatındaki ilk biyografi Ali Şir Nevaî’nin “Mecâlisü’n-Nefâis” adlı eseridir. Ali Şir Nevaî, Türk edebiyatının Ortaçağ’ında yaşamış önemli bir şair, yazar ve bilim adamıdır. “Mecâlisü’n-Nefâis” Nevaî’nin eserlerinden biri olup Türk edebiyatındaki Tezkire geleneğinin temelini oluşturur.
Tezkire nedir divan edebiyatında?
Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.
Tezkire nedir Osmanlı?
Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.
Tezkir ne demek dini?
Tezkire (Arapça: تذکرة), Arapçada “bir şeyi hatırlamaya neden olan şey” veya “hatırlama” anlamına gelen tadhkirah kelimesinden türemiştir ve 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda geliştirilen bir bibliyografik sözlük veya bibliyografik derleme biçimidir. (Arapça: تذکرة), Arapçada “bir şeyi hatırlamaya neden olan şey” veya “hatırlama” anlamına gelir. Tadhkirah kelimesinden türemiştir ve 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda geliştirilen bir bibliyografik sözlük veya bibliyografik derleme biçimidir.
Tezkire yazarı kimdir?
Bilinen eserleri: Tezkiretü’ş-Şu’ara ve Tabsıratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan Tezkire, Edirneli Sehi Bey’in Anadolu bölgesinde yazdığı Heşt-Behişt adlı hatıratından sekiz yıl sonra yazılmıştır.
16 yy tezkireleri nelerdir?
16. yüzyıl Türk edebiyatında Sehi Bey, Latifî, Aşık Çelebi, Kınalızâde Hasan Çelebi, Ahdî ve Beyani; 17. yüzyılda Sâdıkî, Riyâzî, Fâizî, Rızâ, Yümnî, Asımm ve Güftî; 18. yüzyılda Mûcib, Safâyî, Sâlim, Beliğ, Safvet, Râmiz; 19. yüzyılda Fatin gibi önemli biyografi yazarları vardı.
Fahriye nedir edebiyatta?
Klasik Türk edebiyatında, şairlerin edebi bir eserde kendilerini övdükleri bölüme “Fahriye” denir. Fahriyeler genellikle kasidelerin Fahriye bölümlerinde bulunur. Ayrıca şairler çeşitli vesilelerle şiirlerinin bir veya daha fazla kıtasını Fahriye’ye ithaf edebilirler.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Tezkire-i Şuara kimin eseri?
Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.
Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?
Şair biyografilerinin yer aldığı tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.
Tezkiretü Ş Şuara Ne Demek?
Özellikle 15. yüzyıla ait eserler Türk-İslam edebiyatı araştırmaları için bir kaynak görevi görmektedir. 19. yüzyıldan sonra, Sehi Bey’in Tezkire’siyle başlayarak Tezkire-i Şuara adı verilen bağımsız bir alan ve tür oluşturan biyografiler, Osmanlı coğrafyasındaki şairler hakkında en önemli bilgi kaynaklarıdır.
Latifi tezkiresi kimin eseri?
Eldeki bilgilere göre Latîfî’nin Tezkiretü’ş-şu’arâ ve Tabsıratu’n-Nuzamâ’sı, Sehî Bey’in Tezkiresinden sonra Anadolu’da yazılmış ikinci tezkiredir. Latîfî’nin eseri, şair ve sanatçılar gibi önemli şahsiyetlere dair anekdotlar içermesiyle, nükteli üslubu ve zengin içeriğiyle günümüzde de tanınmaktadır.
İlk tezkire kimin?
ISBN: 978-9944-237-86-4. Şair ve ilk biyografi yazarı Sehî Bey, Edirne’de doğdu. Gerçek adı bilinmiyor.
Tezkire hangi edebiyatta kullanılan bir türdür?
Yazılı biyografilerin birçok örneği vardır ve bu biyografiler sayesinde birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Tezkirelere benzer bir türe biyografi denir. Günümüzde kullanılan biyografi, Divan edebiyatındaki tezkire ile eşdeğer sayılabilir.
Tezkir etmek ne demek?
[1] hatırlamak, ifade etmek.
Heşt Behişt ilk nedir?
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Tezkiretü Ş Şuara ne anlatıyor?
Şair biyografilerinin yer aldığı tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Heşt-Bihişt (yaklaşık 945/1538): Anadolu’da şair biyografileri yazma geleneği, Sehî Bey’in 945/1538’de Edirne’de tamamladığı Tezkire-i Sehî olarak da bilinen Heşt Bihişt ile başlar. Eser, bir önsöz, her birine “bihişt” (gökyüzü) adı verilen sekiz katman ve bir sonsözden oluşmaktadır.
Gülşen-i Şuarâ kimin?
Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yaklaşık 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selim adına yazılmıştır.